Match Racing avoimet SM-kisat Helsingissä 16.-18.9.2011

Tänään purjehdittiin päätökseen kolmipäiväiset paripurjehduksen avoimet SM-kisat Nyländska Jaktklubbenilla (NJK) Koivusaaressa. Kisat purjehdittiin J-80 veneillä ja mukana oli 12 venekuntaa. Kisat purjehdittiin enimmäkseen kevyissä tuulissa ja niinpä miehistöjen taktiikka- ja tuulenlukutaito olivat avainasemassa, kun pisteitä laskettiin.

Ennalta vahvin mitaliehdokas oli ahvenanmaalainen Staffan Lindberg, maailman rankinglistan 12. ja muita haastajia maailman 100 parhaan joukosta olivat Jan Mattsson Helsingistä (59.) ja Antti Luhta Vaasasta (86.) Kisan ainoa ulkomaalainen haastaja tuli Eestistä, Tallinnan Mati Sepp (ISAF rank 51.)

Alkusarjana purjehdittiin round robin, jossa jokainen kilpailija kohtaa toisensa kertaalleen, ja voitosta saa aina yhden pisteen. Tällä kertaa kevyet tuulet myös aiheuttivat sen, että round robin tulokset jäivät voimaan myös lopullisina tuloksina.

Kilpailun voittaja löytyi selkeällä erolla, jo useita vuosia kotimaan kärjessä purjehtinut Antti Luhta voitti 10 ottelua ja hävisi vain yhden pisteen, vieden näin SM-voiton ensimmäistä kertaa Vaasaan. Seuraavista sijoista käytiinkin sitten ennennäkemättömän tasainen kamppailu, sillä sijoille 2-6 sijoittuneet miehistöt voittivat kukin 7 ottelua, jolloin keskinäisen järjestyksen ratkaisi keskinäisten ottelujen voitot. Yllätyshopeaa ja ensimmäistä kertaa naiskipparina avoimen luokan paripurjehduksen SM-mitaleille ylsi Susu Kukkonen, ja pronssille purjehti moninkertainen SM-mitalisti Sam Öhman.

SM 2011 paripurjehduksen lopputulokset:

1. Antti Luhta miehistönä Johan Neovius, Arthur Hallberg, Janne Järvinen.
2. Susu Kukkonen miehistönä Timo Kari, Mikael Tervonen, Erik Mansner.
3. Sam Öhman miehistönä Ville Väresmaa, Pasi Palmu, Matti Koskipää.
4. Staffan Lindberg
5. Mati Sepp (EST)
6. Lauri Kääpä
7. Jukka Norrgård
8. Markus Rönnberg
9. Georg Tallberg
10. Jan Mattsson
11. Tuomas Riski
12. Noora Tams


Kuva Matias Mäkeläinen

Kuvassa SM-mitalistit vasemmalta oikealle:

Mikael Tervonen, Erik Mansner, Timo Kari, Susu Kukkonen, Janne Järvinen, Antti Luhta, Johan Neovius, Arthur Hallberg, Sam Öhman, Matti Koskipää, Ville Väresmaa, Pasi Palmu.