Miten aloittaa purjehdus match race -lajissa?

Haluaisitko purjehtia mutta et omista omaa venettä? Haluatko kokea Match Racing:ia jossa radalla tapahtuu jatkuvasti ja adrenaliini virtaa suonissasi? Vai haluatko vain kehittää itseäsi purjehtijana Suomen taitavimpien purjehtijoiden neuvomana?

Jos vastaus johonkin näistä kysymyksistä oli myönteinen, kannattaa ehdottomasti liittyä mukaan Suomen Match Racing liiton toimintaan, esimerkiksi jonkun centerin kautta!

Match Race

Match race on intensiivinen kahden veneen kamppailu lyhyellä radalla. Lajissa korostuu veneenkäsittely ja -hallinta, strategia ja sääntötuntemus. Et tarvitse omaa venettä, lajissa käytetään match race centereiden veneitä jäsenmaksua vastaan, ja kilpailuissa kilpaillaan kilpailunjärjestäjän veneillä. Seuraava lyhyt video kertoo mistä match racessa on kyse:

http://www.youtube.com/watch?v=b_17r2mycFI

Miksi mukaan?

Laji kehittää sinua purjehtijana, opettaa sinua käsittelemään erilisia veneitä ja tuntemaan kilpailusäännöt. Toimintaan kuuluu paitsi tiukkaa kisailua, myös toimintaa rennoimmissa merkeissä. Harjoittelu tapahtuu valmennetuissatreeneissä, poijujen ja valmentajan kumiveneen kanssa. Samanlaiset veneet kilpakumppaneina harjoituksissa takaavat hyvän venevauhtitreenin.

Miten aloittaa purjehdus match racen parissa?

Monet miettivät “Miten aloitan purjehduksen?”

Match Race Centerit järjestävät myös aivan purjehduksen aloittelijoille intensiivileirejä, joilla opit purjehduksen perusteet nopeasti valmentajien ohjauksessa ja voit jatkaa purjehdusharrastustasi halutessasi centerin jäsenenä ilman että sinun tarvitsee ostaa oma vene tai käyttää paljon aikaa veneen huoltamiseen. Introkursseja järjestetään yleensä kesän alussa, ja paras tapa löytää ne on seurata centereiden Facebook-sivuja.

Kenelle sopii?

Laji sopii hyvin esimerkiksi jollaluokista uloskasvaneille, uusia haasteita etsiville gasteille, tukilajiksi muille purjehtijoille tai jopa paikaksi oppia intensiivisesti purjehdustaitoja retkipurjehtijalle. Ekan kesän jälkeen osaat varmasti purjehtia myös oman veneesi sisään ja ulos satamasta purjein. Jos sinulla ei ole paljoa purjehduskokemusta tai kokemusta kisoista, saat sitä tämän lajin parissa nopeasti.

Millä veneellä match racea purjehditaan?

Veneet joita match racessa käytetään vaihtelevat eri centereiden välillä. Jokaisen centerin veneet ovat kuitenkin keskenään samanlaisia, ja valittu siten että ne soveltuvat match raceen. Niitä on myös muokattu match raceen sopivaksi. Koska veneet ovat samanlaisia, vain purjehtijoiden taito ratkaisee. NJK:lla match racea purjehditaan J-80 veneillä. Niissä on 4 hengen miehistö, ja naistiimeillä 5 henkeä. HSS:llä match race veneinä on Elliot 6m-veneet. Vaasassa J22 ja Turussa 606-veneet. Tämän lisäksi monella centerillä on tarjota myös muita veneitä centerin jäsenien käyttöön, kuten SM40 ja 606, mahdollisesti lisämaksua vastaan. Tarkista tämä seikka suoraan centereiltä.

Harjoituksia, vapaita vuoroja ja kilpailuja

Monet centerit järjestävät viikottaisia valmentajan ohjaamia harjoitusiltoja, joissa ensiksi käydään läpi illan harjoitusaihe laiturilla, jonka jälkeen osallistuvat venekunnat (yleensä 4-7) lähteävät vesille treenaamaan. Viikottaisten valmennusiltojen välissä tiimit voivat varata venettä käyttöönsä aina kun ne ovat vapaana. Lisäksi centerit järjestää harjoituskilpailujen sarjan, joka jakantuu kevät- ja syyskisoihin. Centerin kauteen mahtuu myös muutamat isommat kisat, joihin osallistujia tulee ympäri maailman. Tarkemmat kausikohtaiset tiedot hinnoista ja kisoista saat aina centeriltäsi.

Miltä näyttää match purjehtijan kausi?

Match race purjehtijan kausi alkaa Helsingissä jo maalis-huhtikuussa teorialuennoilla, joilla palautellaan mieliin asioita ja opitaan uutta. Näiden jälkeen vuorossa on veneiden lasku, ja ohjattujen harjoitusten alkaminen. Harjoituksia on viikottain, ja tiimit harjoittelevat usein myös ohjattujen harjoitusten välissä. Keväällä ja syksyllä monet centerit järjestävät harjoituskilpailujen sarjan, center cupin. Jokainen tiimi hoitaa kilpailun järjestelyt vuorollaan, ja osallistujat saavat kokemusta kisaamisesta ja kisojen järjesteämisestä. Heinäkuussa on ohjatuista harjoituksista kuukauden kesäloma, ja syksyllä kausi jatkuu. Veneet ovat kuitenkin käytössä myös heinäkuun ajan, ja onpa ne usein siirretty myös Hangon Regattaan kilpailemaan. Jokainen tiimi osallistuu näiden lisäksi kiinnostuksen mukaan muihin kilpailuihin, joita järjestetään Suomessa ja lähialueilla. Ehkäpä talvikisamatka Italiaan tai Ranskaan kuuluu myös sinun tiimisi kalenteriin?!

Tarvitsenko oman tiimin?

Voit tulla mukaan valmiin tiimin kanssa tai yksin. Jatkuvasti on tarjolla muitakin, ketkä etsivät omaa tiimiä. Centereiden facebook-ryhmät ovat hyvä paikka etsiä tiimiä, samoin tuleminen rantaan tutustumaan toisiin purjehtijoihin ja kyselemään.

Mitä maksaa ja mitä hintaan kuuluu?

Tarkemmat kausikohtaiset hinnat voit tarkistaa centereiden sivuilta tai olemalla yhteydessä niihin sähköpostilla.

Miksi laji kiehtoo?

Lajissa täytyy toimia tiiminä nopeassa temmossa tilanteesta toiseen. Jokainen virhe ja manööveri voi erottaa voiton häviöstä. Tässä on yksi match racen kiehtovista puolista ja syy miksi tiimien toiminta on loppuun asti hiottua pienintäkin yksityiskohtaa myöten.

http://www.youtube.com/watch?v=wczdM4oXeoM